TreeBase v2.0 - © 2006 Gerolf Peeters

Gebruikershandleiding

Inhoud:

Inleiding:

Wat is TreeBase?

TreeBase is een programma waarmee men op een aparte manier een hiërarchische database creëert en beheert. De elementen van de TreeBase-database zijn korte omschrijvingen, die onderling met mekaar verbonden zijn volgens een boomstructuur.
Op die wijze bouwt TreeBase een database op, beginnend met een hoofdeigenschap en verder uitfilterend tot men een naam kan plaatsen die voldoet aan de eerdere eigenschappen. De boomstructuur wordt verderop met een voorbeeldje duidelijk gemaakt.

Waarom TreeBase?

TreeBase is geschreven vanuit een eigen noodzaak. Met de jaren had ik een grote verzameling tijdschriften opgebouwd, waarvan ik na een tijdje uiteraard niet meer wist in welk nummer van welk tijdschrift welk artikel ook weer stond. Na eerst een steekkaartenbak te hebben aangelegd werd die op termijn te klein. De computer moest te hulp komen. Met een klassiek databaseprogramma was het echter (toen toch) niet haalbaar om een goed bruikbare inventaris op te stellen. Ik had niet veel keuze dan zelf een programma hiervoor te ontwikkelen.
Na veel vallen en opstaan was Treebase v1.0 een feit: Een hiërarchische database bleek de oplossing. Tot 7 eigenschap-niveau's diep kon je hiermee een verwijzing uitfilteren. Dit ging een tijdje goed, maar zelfs die 7 niveaus bleken soms nog onvoldoende. Ook de beperking in de eigenschapsnaam tot 16 lettertekens was niet steeds voldoende. Verder zaten er nog wat problemen in het programma, en werd het tijd voor Treebase v2.0. Deze kan tot 12 niveaus diep gaan, omschrijvingen kunnen tot 20 tekens lang zijn, en er zijn een flink aantal handigheden aan toegevoegd.

Boomstructuur

TreeBase beheert de gegevens hiërarchisch en maakt hiervoor gebruik van een boomstructuur. Een boomstructuur kom je bijvoorbeeld ook tegen in de bestandsindeling op je computer: Op je harde schijf staan een aantal hoofdmappen (zoals program files, windows, ...) die verdeeld zijn in submappen. Die submappen hebben vaak op hun beurt weer andere submappen en nog meer submappen, tot je op een bestand komt.
Op dezelfde wijze kan je gegevens indelen. Enkele voorbeelden uit de modelbouw:

Op die wijze kan je aan het eind van je boomstructuur een "blad aan een twijg" hangen, waarin je onderste informatielaag invult. Dit kan een bladwijzer naar pagina in een boek zijn, maar vb. ook een telefoonnummer van een handelaar, een serienummer van een onderdeeltje, een verwijzing naar een wettekst, ...

Systeemvereisten

TreeBase heeft niet veel nodig. Het werkt in ieder geval vanaf windows '98, mogelijk draait het ook onder '95. Schijfruimte neemt het nauwelijks in (20Mb is al heel wat) en een processor die op 50Mhz draait is zeker ook voldoende. Enkele Mb's vrij ram staat borg voor een grote database.

FreeWare

TreeBase is gratis te gebruiken. Het programma wordt volledig en zonder beperkingen ter beschikking gesteld. De broncode is van ondergetekende en dit blijft ook zo. U bent vrij het programma te gebruiken. Reverse engineering is niet toegestaan.


Schermopbouw:

Zoals U op de verkleinde afbeelding rechts kan zien, is het hoofdvenster verdeeld in 15 vakken of cellen. Elk vak toont in zijn hoofding de "stamvader" van de items in de lijst eronder.

De titelbalk van het venster bevat de naam van de huidige aktieve database. Merk op dat rechtsboven geen maximaliseer-vakje staat. De grootte van het TreeBase-venster kan niet gewijzigd worden. Bovenaan bevindt zich een menubalk (zie verder).

Het vak linksboven bevat in zijn hoofding de hoofdstam, die tevens de naam is van het database-bestand zelf. Zodra er iets is ingevoerd in de database heeft dit vak een groen gekleurde rand.
Vakken met een rand in de kleur van het venster zelf zijn niet aktief. Het vak met de lichtgroene rand toont het huidige aktieve vak, waarbij de donkergroene vakken de stamlijn aangeven naar het vak linksboven. Bij een maximale diepte van de informatielijn is het vak linksonder lichtgroen en loopt de hiërarchie langs de onderkant naar rechts, daar omhoog om tenslotte langs de bovenrand naar links het stamvak te bereiken. Op die manier is de maximale "informatiediepte" 12 niveau's, wat voor veruit de meeste toepassingen voldoende zou moeten zijn.

Onderaan bevindt zich tenslotte een statusbalk, waarop links mededelingen kunnen verschijnen, centraal een progressiebalk kan verschijnen (bij het bewaren van gegevens, copiëren of bij het afdrukken), en uiterst rechts het aantal tot nu toe ingevoerde items wordt getoond.

Het menu:

Het File-Menu

Het Edit-menu

Het GoTo-Menu

Het Help-Menu Hierover kunnen we kort zijn: dit toont een "about" venster, die kort wat informatie geeft over het programma. Ook systeeminformatie is langs deze weg bereikbaar.


Bestandstypen:


Key-shortcuts:

©2006 Gerolf Peeters - aangepast op 08.06.2006 Zie ook: Download TreeBase